Naar de navigatie

Overdracht van een werkstraf of toezicht: de Buitenlandbalie

Heb je in een land van de Europese Unie (EU) of Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten een werkstraf of toezicht gekregen? Dan kan je misschien je werkstraf of toezicht in Nederland doen. Andersom kan het ook. De Buitenlandbalie is er speciaal voor mensen die hiermee te maken hebben. De Buitenlandbalie is expert, geeft advies en maakt overdrachten mogelijk.

 

Europa

De EU heeft afspraken gemaakt over het overdragen van rechterlijke beslissingen. Het doel is dat EU-burgers na hun straf weer een bestaan kunnen opbouwen in hun eigen land. Ook zorgen de afspraken voor meer rechtsgelijkheid tussen de EU-landen. Naast gevangenisstraffen, kan Nederland ook andere beslissingen van buitenlandse rechters overnemen. Het gaat om een werkstraf en/of toezicht (bij vonnis, bij een voorwaardelijke invrijheidstelling en een schorsingstoezicht). Dit kan dankzij:

Wet Wederzijdse Erkenning en Tenuitvoerleging Strafvonnissen (WETS)Opent in een nieuwe tab: de Wet wederzijdse erkenning op beslissingen inzake toezichtmaatregelen als alternatief (ETM)Opent in een nieuwe tab:

 

Caribisch deel van het Koninkrijk

De Buitenlandbalie van Bureau Buitenland regelt en helpt bij de overdrachten van toezichten en werkstraffen van en naar Bonaire, Saba, Sint Eustatius en  Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Er zijn met de reclasseringsorganisaties daar afspraken gemaakt over de overdrachten van werkstraffen en toezichten.

 

Samenwerking

De Buitenlandbalie werkt nauw samen met de Nederlandse overheid. In Nederland zijn deze organisaties verantwoordelijk voor de overdrachten:

Het Openbaar Ministerie – IRC HaarlemOpent in een nieuwe tab:

Dienst Justitiële Inrichtingen – Afdeling IOSOpent in een nieuwe tab:     E-mailOpent in een nieuwe tab:

 

Leontien Kuijer

Medewerker Buitenlandbalie

“Een reclasseringswerker moet weten: ook in Italië of Denemarken kan een werkstraf of toezicht uitgevoerd worden, net als in Nederland. Dat is rechtsgelijkheid. We respecteren en erkennen elkaars wetgeving, dus accepteren we ook elkaars vonnissen.”

Gisella Conrad

Medewerker Buitenlandbalie

“De Buitenlandbalie is een schakel tussen reclasseringscollega’s in Nederland en het buitenland. We zijn er ook voor andere ketenpartners: het OM vraagt ons regelmatig om te beoordelen of voorwaarden die zijn opgesteld door buitenlandse autoriteiten uitvoerbaar zijn door de reclassering en vooral hoe wij die formuleren.”

Melinda Lewis

Oprichtster Buitenlandbalie

“De vragen die we krijgen, gaan over delicten waarbij een toezicht of werkstraf geadviseerd kan worden. Een voorbeeld: een reclasseringswerker heeft een cliënt in toezicht en diens moeder woont in Spanje. Dan vraagt men ons: mag hij ook naar Spanje? We vinden geen vraag te gek, we willen iedereen uitgebreid uitleg geven.”

1/3 1 /

Contact met de Buitenlandbalie

Heb je hierover vragen? Neem gerust contact met ons op. De Buitenlandbalie is bereikbaar via mail en je kunt ons ook bellen tijdens kantooruren op 088-804 10 90.

Mail ons